Maatregel 7. Zonneboiler of warmtepomp

Met een zonneboiler creëert u optimaal comfort en een lagere energierekening. Een zonneboiler verwarmt koud leidingwater met behulp van de warmte van de zon. Ten opzichte van een normale boiler is het energiegebruik van een zonneboiler een stuk lager. Een gemiddeld gezin bespaart al gauw zo’n 200 m3 gas per jaar. Zo ontziet u, naast uw eigen portemonnee, ook het milieu.

Hoe werkt een zonneboiler?img4

Een zonneboiler maakt voor het opwarmen van het water gebruik van de warmte van de zon. Deze warmte wordt middels een vloeistof, wat door een buizensysteem loopt, naar een voorraadvat ‘gebracht’. Het water in het voorraadvat wordt zo verwarmd door deze vloeistof. Als er ergens in de woning gebruik wordt gemaakt van warm water dan gaat dit via het voorraadvat en CV-ketel. De CV-ketel kan, zo nodig, het water extra verwarmen mocht het niet op de juiste temperatuur zijn.

Onderhoud

Een ander voordeel van de zonneboiler is dat het onderhoud hiervan veel minder in gebruik neemt dan de traditionele boilers. Zo heeft u, naast een besparing op de energiekosten, ook een flinke besparing op de onderhoudskosten.

Warmtepomp

Naast de zonneboiler is een warmtepomp een tweede besparingssysteem wat gebruik maakt van ‘gratis’ energie. In tegenstelling tot zonlicht (bij de zonneboiler) maakt de warmtepomp gebruik van de warmte in het binnenste van de aarde. Een warmtepomp komt in beeld als een van de laatste stappen in het energiebesparingstraject, want deze heeft pas nut als de woning goed geïsoleerd is.