In woningen worden diverse installaties toegepast om comfort, functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid te bevorderen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste installaties:
1. Verwarming
2. Koeling en ventilatie
3. Tapwaterinstallaties
4. Elektrische installaties
5. Gasinstallaties
6. Beveiliging
7. Duurzaamheidsinstallaties
Een HR-ketel (Hoog Rendement-ketel) is een gasgestookte verwarmingsketel die bijzonder efficiënt omgaat met energie om een woning te verwarmen en warm water te leveren. De HR-ketel heeft een hoger rendement dan traditionele cv-ketels doordat hij niet alleen de warmte van de verbranding van gas gebruikt, maar ook de warmte uit de rookgassen die anders via de schoorsteen verloren zouden gaan.
Hoe werkt een HR-ketel?
De HR-ketel verbrandt aardgas om warmte te genereren. De rookgassen die vrijkomen bij de verbranding worden afgekoeld. Hierbij condenseert het waterdamp in deze gassen, wat extra warmte vrijmaakt. Deze warmte wordt hergebruikt voor de verwarming. De warmte wordt via watercirculatie afgegeven aan radiatoren, vloerverwarming of ander verwarmingssysteem in huis.
Voordelen van een HR-ketel
Nadelen van een HR-ketel
Hoewel de HR-ketel jarenlang de standaard is geweest in Nederland, wordt deze steeds meer vervangen door duurzamere alternatieven, zoals warmtepompen, hybride systemen en stadsverwarming, om de CO₂-uitstoot te verminderen.
Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem dat warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) onttrekt en gebruikt om een woning te verwarmen, te koelen en/of warm water te produceren. Warmtepompen zijn energiezuinige alternatieven voor traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels op gas, omdat ze voornamelijk gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
Een warmtepomp werkt op basis van een warmtewisselaar en een compressor, en maakt gebruik van een koelmiddel dat warmte transporteert. Het proces verloopt in vier stappen: De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Vervolgens wodt met behulp van een compressor de temperatuur van het koelmiddel verhoogd. De opgewekte warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingssysteem van de woning (bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren). Het koelmiddel wordt weer afgekoeld en kan opnieuw warmte opnemen, hierdoor ontstaat een herhalend proces voor de hoogste efficiëntie.
Soorten warmtepompen
Voordelen van een warmtepomp
Nadelen van een warmtepomp
Warmtepompen zijn interessant in het kader van de energietransitie, omdat ze bijdragen aan het verminderen van gasgebruik en het behalen van klimaatdoelstellingen.
Een hybride warmtepomp is een systeem dat warmte genereert door zowel een warmtepomp als een traditionele cv-ketel (HR-ketel) te combineren. Dit type warmtepomp wordt vaak gebruikt in bestaande woningen om het gasverbruik en CO₂-uitstoot te verminderen, zonder dat volledige verduurzaming van de woning (zoals overstap naar een volledig elektrische warmtepomp) nodig is.
De Hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht (of soms ventilatielucht) en gebruikt elektriciteit om deze warmte geschikt te maken voor verwarming van de woning en soms ook voor warm tapwater. De HR-ketel springt bij op momenten dat de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, zoals bij zeer koude dagen of voor het snel verwarmen van tapwater. Door minder gas te gebruiken, dalen de maandelijkse energiekosten.
Het systeem stoot minder CO₂ uit omdat het deels op elektriciteit werkt. Het is geschikt voor bestaande woningen: Een hybride warmtepomp kan vaak geïnstalleerd worden zonder grote aanpassingen aan de woning. Er wordt geprofiteerd van de voordelen van een warmtepomp, terwijl de cv-ketel zekerheid biedt in koudere periodes.