Zonnepanelen zijn installaties die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze worden meestal op daken van huizen, bedrijven of velden geplaatst om duurzame energie op te wekken. De kern van een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen, meestal gemaakt van silicium. Wanneer zonlicht op deze cellen valt, brengen de fotonen (lichtdeeltjes) elektronen in beweging, wat een elektrische stroom opwekt.
De opgewekte elektriciteit is gelijkstroom (DC). Een omvormer zet deze om in wisselstroom (AC), wat geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten. Als je meer stroom produceert dan je verbruikt, dan wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet (in Nederland via het salderingssysteem verrekenbaar).
Wat is de Salderingsregeling?
De salderingsregeling is een regeling in Nederland die particulieren en bedrijven stimuleert om zonnepanelen te gebruiken. Het houdt in dat je de elektriciteit die je zelf opwekt en terugleverd aan het energienet mag aftrekken (salderen/compenseren) van de elektriciteit die je van het net afneemt. Hierdoor bespaar je op je energierekening.
Hoe werkt de salderingsregeling?
Zonnepanelen wekken overdag stroom op. Soms gebruik je direct een deel van die opgewekte energie, bijvoorbeeld voor je apparaten. Als er meer stroom wordt opwekt dan op dat moment verbruikt, gaat het overschot terug naar het elektriciteitsnet. Dit wordt gemeten met een slimme meter. Aan het einde van het jaar wordt berekend hoeveel stroom er is terug geleverd aan het net en hoeveel er is afgenomen. De terug geleverde energie mag afgetrokken worden van de afgenomen energie. Je betaalt alleen voor het verschil, inclusief de energiebelasting en btw. Als er meer stroom wordt terug geleverd dan er wordt afgenomen, ontvangt de eigenaar een vergoeding van de energieleverancier, maar dit bedrag is vaak lager dan de reguliere stroomprijs.
Na 2026 wordt de salderingsregeling in Nederland afgebouwd, met een geleidelijke overgang naar een nieuwe regeling voor zonnepanelenbezitters. De salderingsregeling houdt in dat mensen die zelf energie opwekken met zonnepanelen, de stroom die ze niet gebruiken terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet en deze stroom kunnen wegstrepen (salderen) tegen hun eigen verbruik. Dit betekent dat ze voor de teruggeleverde stroom dezelfde prijs krijgen als wat ze betalen voor stroom van de energieleverancier.
De salderingsregeling verandert in 2027, wat betekent dat huishoudens en bedrijven met zonnepanelen (of andere hernieuwbare energiebronnen) de elektriciteit die ze aan het net leveren, niet meer tegen het normale energietarief vergoed krijgen. De nieuwe vergoeding voor deze elektriciteit is nog niet bekend.
Met dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om de salderingsregeling vanaf 2027 te stoppen. Mensen met een kleine aansluiting die zelf elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, kunnen die elektriciteit dan nog wel terugleveren aan het net. Ze krijgen vanaf dat moment een eerlijke vergoeding van de partij aan wie ze de elektriciteit leveren. Aangezien de teruggeleverde elektriciteit niet meer gesaldeerd kan worden met hun eigen verbruik, geldt vanaf 2027 voor alle zelfopgewekte elektriciteit die wordt teruggeleverd een redelijke vergoeding. Deze vergoeding geldt niet alleen voor de eigen energieleverancier, maar voor elke partij aan wie de elektriciteit wordt geleverd. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de wettelijke bescherming van een eerlijke vergoeding geldt voor alle mensen die zelf hernieuwbare elektriciteit opwekken en terugleveren aan het net. (De tarieven voor een terugleververgoeding worden nog bepaald)
Het verschil tussen een vast energiecontract en een dynamisch energiecontract zit voornamelijk in hoe de energieprijs wordt bepaald en hoe flexibel die prijs is. Hieronder leggen we de verschillen uit:
Vast energiecontract
Kenmerken:
Er zijn vastgestelde tarieven, de energieprijs (per kWh voor elektriciteit en per m³ voor gas) staat vast voor de hele looptijd van het contract, meestal 1, 2, 3 of zelfs 5 jaar. Als de energieprijzen stijgen, blijft afgesproken tarief vast staan zolang het contract geldt. Het is duidelijk welke kosten voor de looptijd gelden, hierdoor zijn de kosten goed inzichtelijk
Voordelen:
Nadelen:
Dynamisch energiecontract
De dagelijkse of uur prijzen van het contract fluctueren: De energieprijs wordt op basis van de actuele marktprijzen (EPEX-beurs) gehanteerd. Elektriciteitsprijzen kunnen per uur veranderen en gasprijzen vaak dagelijks. Je kunt besparen door energie te gebruiken op momenten dat de prijzen laag zijn, zoals ’s nachts of wanneer er veel zonne- en windenergie beschikbaar is.
Voordelen:
Nadelen:
Welke past bij jou?
Let op dat dynamische contracten populairder zijn geworden met de opkomst van slimme meters en de groeiende vraag naar duurzame energie. Het is echter belangrijk om je eigen situatie en risicoacceptatie te evalueren!
Een thuisbatterij is een opslagapparaat dat je kunt gebruiken om de elektriciteit die je zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan. Deze opgeslagen energie kun je later gebruiken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds of op momenten dat de zon niet schijnt. Dit wordt interessant als de salderingsregeling wordt afgeschaft.
Zonder thuisbatterij moet je de overtollige elektriciteit die je opwekt aan het net leveren. Met een thuisbatterij kun je deze energie bewaren en zelf gebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van je energieleverancier. Dit kan helpen om energiekosten te besparen en je eigen energievoorziening duurzamer te maken.
Thuisbatterijen zijn er in verschillende maten en capaciteiten, afhankelijk van hoeveel energie je wilt opslaan en hoeveel stroom je huishouden gebruikt.
Een thuisbatterij is op dit moment voor veel mensen nog niet bijzonder interessant. De aanschaf van een thuisbatterij kan behoorlijk duur zijn, vaak tussen de €5.000 en €10.000, afhankelijk van de capaciteit. Dit maakt het voor veel huishoudens een grote investering, die zich pas na een aantal jaren terugverdient. De besparing die je realiseert door minder elektriciteit van het net af te nemen, is vaak niet genoeg om de initiële kosten van de batterij snel terug te verdienen. Dit komt doordat de prijzen van elektriciteit vaak lager zijn dan de kosten voor de aanschaf van een batterij.
In Nederland kunnen huishoudens met zonnepanelen de overtollige elektriciteit vaak terugleveren aan het net tegen een vergoeding (salderen). De waarde van die teruggeleverde stroom kan de investering in een thuisbatterij minder aantrekkelijk maken, omdat je in plaats van opslag de stroom direct kunt verkopen tegen een redelijke prijs.
Thuisbatterijen hebben momenteel een beperkte levensduur en kunnen na enkele jaren minder efficiënt worden. Ook zijn de capaciteit en prestaties van batterijen soms niet genoeg om een volledig huishouden van energie te voorzien, waardoor je alsnog een deel van je energie van het net moet afnemen.
Veranderingen in salderingsregeling: Omdat de salderingsregeling (voor het terugleveren van elektriciteit aan het net) vanaf 2027 wordt afgebouwd, kunnen mensen overwegen om eerder te investeren in een batterij. Totdat de regeling daadwerkelijk verandert, blijft het voor veel mensen goedkoper om terug te leveren dan om energie op te slaan.
Ondanks deze redenen wordt de thuisbatterij steeds aantrekkelijker naarmate de technologie verbetert en de kosten dalen. In de toekomst kunnen subsidies, hogere energiekosten of veranderingen in de salderingsregeling de thuisbatterij voor meer huishoudens interessant maken.